Maastricht Academic 
Chamber Orchestra (MACO)

is een project orkest opgericht in 2019 door Leon Frantzen.
Wij zijn gevestigd in Maastricht en de meeste van onze muzikanten zijn studenten of alumni van het Conservatorium Maastricht.

Over MACO

De afgelopen jaren hebben de studenten van het conservatorium Maastricht ervaren dat het aanbod in symfonische projecten sterk afneemt. Ook al biedt het conservatorium veel verschillende activiteiten aan, de mogelijkheid om symfonische orkest ervaring op te doen is erg beperkt. Normaliter wordt er door het conservatorium één symfonisch project met een professionele dirigent en geweldige solist per academisch jaar aangeboden. Dit ene project kan echter maar ervaring aan een klein aantal studenten bieden. Van de klarinet klas van het conservatorium, bijvoorbeeld, bestaande uit ongeveer 15 studenten, kunnen maar 3 studenten ingedeeld worden om in het gehele academisch jaar orkest ervaring op te doen.    

MACO realiseert zich hoe belangrijk orkest ervaring is voor deze studenten, omdat van de afgestudeerde musici van het conservatorium Maastricht die een baan vinden, deze baan in een symfonieorkest vinden. De opgedane orkest ervaring speelt een grote rol voor hen om door hun proeftijd te komen. 

Daarom streeft het MACO ernaar om orkest ervaring op hoog niveau te verzorgen gedurende het gehele jaar. We richten ons op programma’s van zowel de klassieke als de romantische periode, die onze musici ondersteunen bij hun toekomstige carrières in de muziekwereld.  

Onze Projecten

Omdat onze missie is om orkestervaring op hoog niveau te verzorgen voor conservatoriumstudenten, willen we onze muzikanten de kans geven om muziek te maken in verschillende settings. Daarom creëren wij programma’s in kamermuziekbezetting maar zorgen wij ook voor grotere orkestrale projecten.

Ons team

Het MACO bestuur bestaat uit studenten van het Conservatorium Maastricht die geconfronteerd zijn met het feit dat er heel weinig initiatieven zijn in het zuiden van Nederland om orkestervaring op een hoog niveau op te doen.

Stijn Waterval

Voorzitter; chef dirigent

Leon Frantzen

Artistiek manager

Camiel Lemmens

Secretaris